Indas

Strokovni članki o inkontinenci

Uhajanje urina med nosečnostjo in po porodu

Veliko žensk se med nosečnostjo sreča z uhajanjem urina. Hormonske spremembe, povečan pritisk maternice na mehur, povečana telesna teža, fiziološke spremembe, vse to so razlogi, ki lahko med nosečnostjo povzročajo uhajanje urina (UI).

Preberi več

O urinski inkontinenci

Osebe z urinsko inkontinenco imajo zmanjšano sposobnost zadrževanja urina. Približno 10 % slovenske populacije se srecuje s to težavo. Ali ste med njimi?

Preberi več

Uhajanje urina pri moških

Uhajanje urina ni tako redka težava odraslih moških. Je posledica številnih bolezni in tudi zdravljenja. S staranjem se delež takšnih bolnikov povečuje.

Preberi več

Objavil/a:

Poiščite pomoč pri inkontinenci

Težave z uhajanjem urina prizadene 5 do 10 % prebivalstva, med starejšimi celo 20 %. Prizadete so različne starostne skupine, oba spola. Uhajanje urina je telesna in hkrati duševna obremenitev, je problem posameznika in družbe v celoti.

Preberi več

Objavil/a:

Kdaj k zdravniku?

Uhajanje seča ali urinska inkontinenca je za bolnika velika psihična, telesna in ekonomska obremenitev. Inkontinenca je simptom, ki je posledica številnih motenj, bolezni, poškodb. Nekatere danes že uspešno zdravimo,  pri drugih se trudimo izboljšati kakovost življenja prizadetega in njegovih bližnjih.

Preberi več

Objavil/a:

Konservativno zdravljenje

Nehotno, nenadzorovano uhajanje urina je pogosta in neprijetna nadloga, pogostejša pri ženskah in narašča s starostjo. Preberi več

Objavil/a:

Kirurško zdravljenje

Uhajanje urina je lahko simptom številnih bolezni, npr. sladkorne bolezni. Lahko se pojavi po porodu, kadar pride do poškodb mišic in vezivnega tkiva okrog mehurja. Lahko je posledica sprememb v postmenopavzi, ko zaradi usihanja hormonov vezivna tkiva niso več tako elastična.

Preberi več

Objavil/a: