Indas

Novice

Kdaj k zdravniku?

Uhajanje seča ali urinska inkontinenca je za bolnika velika psihična, telesna in ekonomska obremenitev. Inkontinenca je simptom, ki je posledica številnih motenj, bolezni, poškodb. Nekatere danes že uspešno zdravimo,  pri drugih se trudimo izboljšati kakovost življenja prizadetega in njegovih bližnjih.

Bolniki dolgo časa skrivajo svoje težave, saj so v zadregi. Neprijeten vonj, občutek krivde, strah pred odkritjem neprijetnega vonja ali celo mokrote jih še dodatno ovirajo, da bi stopili do zdravnika in spregovorili o težavah.

inkontinenca8

Kako začeti pogovor, kako opisati težave, ko se odločite stopiti do zdravnika?

V veliko pomoč vam bodo številne brošure, prospekti, članki na internetu in časopisih. Videli boste, da se o tem veliko piše, da niste edini, ki imate tovrstne težave in predvsem, da so le te rešljive.

Zdravniku opišite problem preprosto, lahko začnete »veste, zadnje čase mi ob kihanju uhaja urin«. Povežite inkontinenco z dogodkom, ki jo sproži, na primer uhajanje ob kašlju, dvigovanju bremen, teku, hoji po klancu navzdol. Morda vam uide samo takrat, ko začutite nenadno močno potrebo po uriniranju, pa tisti trenutek za to ni možnosti. Lahko jo povežete s pitjem alkohola, kave ali mrazom. Nekaterim uhaja urin po končanem uriniranja, čutijo, da se mehur ni povsem izpraznil. Povejte to vašemu zdravniku, tudi to je pomemben podatek. Ali vam urin uhaja stalno in ne glede na aktivnosti? Ali vam uhaja med spolnim odnosom oz. po njem? Ne jemljite simptomov kot nepomembne, kot da se dogajajo samo vam. Poskušajte tudi opisati količino urina, ki vam uide. Lahko s številom zamenjanih dnevih vložkov, ki jih lahko tudi tehtate, kolikokrat dnevno se preoblečete, pišite dnevnik o tem.

Ne pozabite našteti zdravila, ki jih uživate redno ali občasno. Opišite dosedanje operacije, poškodbe, zdravljenja. Povejte, kakšno delo opravljate v službi. Vse to bo poenostavilo izbiro načrtovanih pregledov. Ob pogovoru bosta z izbranim zdravnikom kaj hitro ugotovila, da je ljudi s podobnimi težavami veliko. Zdravnik vas bo na osnovi vaših informacij napotil na dodatne preglede. Tako bosta skupaj prišla do diagnoze in posledično do ozdravitve ali zmanjšanja težav.

Cilj strokovne pomoči je, da je bolnik suh in da se vzpostavi normalno mokrenje. Vedno pa to ni mogoče. Takrat bolnika informiramo o številnih možnostih in pripomočkih za vzdrževanje osebne higiene.

Robert Likar dr.med.
spec.gin. in porodništva

 

Objavil/a: