Indas

Kirurško zdravljenje

Uhajanje urina je lahko simptom številnih bolezni, npr. sladkorne bolezni. Lahko se pojavi po porodu, kadar pride do poškodb mišic in vezivnega tkiva okrog mehurja. Lahko je posledica sprememb v postmenopavzi, ko zaradi usihanja hormonov vezivna tkiva niso več tako elastična.

Pogosta oblika uhajanja urina pri ženskah je t.i. stresna inkontinenca. Pri tej obliki zaradi oslabelosti mišic medeničnega dna (po porodu, zmanjšana elastičnost stene mehurja, slabša raztegljivost mišic mehurja zaradi usihanja hormonov v postmenopavzi) pride do nezmožnosti notranje mišice zapiralke, da ostane dovolj stisnjena, ko se poveča pritisk v trebuhu, npr. ob kihanju, kašljanju, dvigovanju bremen, poskakovanju.

Tudi to obliko UI začnemo zdraviti konservativno (vaje po Keglu, valjčki, funkcionalna elektrostimulacija …). Če ni zadovoljivega izboljšanja, predlagamo kirurško zdravljenje. To lahko poteka v kombinaciji z drugimi ginekološkimi operacijami, npr. skupaj z operacijo zdrsa maternice.

inkontinenca3

Pri klasičnih metodah je zdravljenje dolgotrajno, uspehi pa različni. Novejša metoda zdravljenja blažjih oblik stresne UI je laserska terapija, ko s pomočjo učinka laserske svetlobe na tkivo nožnice skušamo spremeniti elastičnost tkiv in posledično tkiv mehurja, ki je tik nad nožnico. Metoda je dobra za blažje oblike stresne UI. Opravlja se ambulantno, brez anestezije.

Razvoj kirurških pristopov zdravljenja stresne UI je vse hitrejši in prinaša iz leta v leto večje uspehe, manj zapletov, manj invazivnosti pri posegu, operacije so krajše, hospitalizacije kratke ali pa se poseg opravi že ambulantno. Nove operacije temeljijo na uporabi trakov iz umetne mase, ki se vstavijo pod srednjim delom sečnice in ji tako dajejo oporo. Ta metoda je primerna za težje oblike stresne UI in je uspešna pri 80% do 90% primerov.

Zelo je pomembna pravilna izbira tehnike kirurškega zdravljenja za vsako pacientko, vendar nobena od naštetih metod pa ni 100%. Prisotne so lahko še druge bolezni, ki onemogočajo kirurški pristop. Tudi za te pacientke obstaja rešitev.

Zato uhajanje urina danes ne sme biti razlog za socialno izolacijo, saj so na voljo številni medicinski pripomočki – vložki za inkontinenco, ki omogočajo, da težava ostane neopazna. Ti pripomočki imajo vpojno jedro, ki hitro vpija tekočino, imajo zaščito proti iztekanju in sistem, ki nevtralizira vonj. Nekateri najnovejši pripomočki skrbijo celo za zaščito kože in jo negujejo, saj jim je dodana emulzija z različnimi naravnimi sestavinami, kar pa ne vpliva na samo vpojnost pripomočka. Uhajanje urina torej naj ne bo tabu tema, saj se z uporabo omenjenih pripomočkov kakovost našega življenja ne spremeni.

Robert Likar,dr.med.
spec.gin. in porodništva