Indas

Novice

Uhajanje urina med nosečnostjo in po porodu

Veliko žensk se med nosečnostjo sreča z uhajanjem urina. Hormonske spremembe, povečan pritisk maternice na mehur, povečana telesna teža, fiziološke spremembe, vse to so razlogi, ki lahko med nosečnostjo povzročajo uhajanje urina (UI).

Po nekaterih raziskavah celo 30 do 50% nosečnic navaja tovrstne težave. Rizična dejavnika sta predvsem starost in povečana telesna teža.

UI je lahko blaga in občasna ali resna in moteča. Najpogostejša oblika je stresna oblika uhajanja urina. Ob povečanju pritiska na mehur, mišica zapiralka popusti, pride do uhajanja urina (npr. ob kašlju, hoji, …). Lahko pa je razlog za pogosto uriniranje in seveda občasno uhajanje urina tudi prekomerno aktiven mehur.

Kaj lahko nosečnica sama stori, da prepreči ali omili uhajanje urina?
1. Že med nosečnostjo krepi mišice medeničnega dna z izvajanjem posebnih vaj za krepitev mišic medeničnega dna (Keglove vaje), ki pomagajo pri zadrževanju urina.

2. Pripravi se na porod, obišče materinsko šolo, zbira informacije o možnostih poroda.

3. Pazi na telesno težo. Prekomerna teža pomeni dodaten pritisk na mehur.

4. Redno prazni mehur, še preden jo opozori, da je prepoln.

5. S pravilno prehrano se izogiba zaprtosti, tako da ji polno debelo črevo ne pritiska dodatno na mehur.

6. Z dovolj pitja preprečuje možnost vnetja sečil.

7. Se izogiba prekomernem pitju kave, gaziranih pijač, alkohola, saj naštete pijače dražijo mehur.

8. Ne uporablja tamponov, ampak samo podloge.

Po porodu se lahko težave z uhajanjem urina nadaljujejo. Porod lahko oslabi ali raztegne mišice, ali pa poškoduje vezivno tkivo medeničnega dna, kar lahko vodi do prekomerno aktivnega mehurja. Lahko pride do poškodb presredka, mišic medeničnega dna in živcev, ki oživčujejo mišice. Vezivo se lahko raztegne in oslabi. Pojavijo se znaki uhajanja urina.

Na porod se lahko pripravimo in tako preprečimo ali zmanjšamo možnost pojava UI. Tako pred porodom delamo vaje za mišice medeničnega dna, masiramo presredek, pazimo na pravilno prehrano, ohranjamo telesno aktivnost.

Lečeči ginekolog spremlja rast otroka. Pred začetkom poroda se pogovorimo o načinu poroda in obiščemo materinsko šolo. Med porodom sodelujemo z babico in ne pritiskamo prehitro oz. predolgo (bolečina, strah), uporabljamo razne tehnike relaksacije ali/in protibolečinsko terapijo.
Že zgodaj po porodu začnemo z »rehabilitacijo medeničnega dna«. Ustrezna higiena presredka preprečuje možnost infekta, hladni obkladki zmanjšujejo otekline. Izogibamo se zaprtosti in tako preprečujemo dodatno raztezanje medeničnega dna. Vaje za mišice pomagajo povrniti mišicam tonus, ki je bil pred porodom. Če težave z uhajanjem urina ali blata kljub temu ostajajo, ali se pojavijo spremembe kot so zdrs maternice ali nožnice, obiščite svojega zdravnika in mu zaupajte svoje težave. Z njim se posvetujete tudi glede smiselnosti uporabe vpojnih pripomočkov za inkontinenco.

Bodite previdne ob vsakem sumu na razpok plodovih ovojev! Kako ločiti urin od plodovnice? Urin je praviloma rumenkaste barve in ima vonj, plodovnica pa je praviloma brezbarvna, mlečna ali rumeno zelena in nima vonja. Če sumite na razpok plodovih ovojev, vedno obiščite zdravnika.

Robert Likar,dr.med.
Spec. gin. in porodništva